Специализираният съд в Хага удължи задържането на бившия косовски президент Хашим

...
Специализираният съд в Хага удължи задържането на бившия косовски президент Хашим
Коментари Харесай

Съдът в Хага удължи ареста на Хашим Тачи

Специализираният съд в Хага удължи задържането на някогашния косовски президент Хашим Тачи. Това съобщи ръководителят на отдела за връзки с обществеността на Специализирания съвет на Косово Анджела Грип, представена от  " Газета Експрес " и БГНЕС.

Грип съобщи, че по делото " Тачи и другите " във вторник, 25 януари, е изпратена обществена версия на решението на съдията по досъдебното произвеждане, с която е разпоредена мярка за неотклонение задържане под стража на Хашим Тачи.

Както оповестява " Репортери ", идващия петък, 4 февруари, ще се организира статусна конференция за хода на производството против Хашим Тачи, Кадри Весели, Якуп Красничи и Реджеп Селими. Те са упрекнати в осъществяването на военни закононарушения и закононарушения против човечеството. 

Припомняме, че на 30 ноември 2020 година досъдебен обвинител от косовските профилирани камари оповести обществено решението, потвърждаващо обвиняването против Тачи, Весели, Селими и Красничи. След арестите им на 4 и 5 ноември някогашните водачи на Армията за освободождение на Косово (АОК) бяха трансферирани в арестите на косовските профилирани камари в Хага. 

В обвинителния акт се показват обвинявания в закононарушения, като противозаконни и случайни арести и задържане, грубо отношение, мъчения и убийства, като те хипотетично са осъществени в интервала от март 1998 година до септември 1999 година. 

Обвинението, твърди, че Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи са наказателно виновни под разнообразни форми на отговорност за закононарушенията, които са осъществени в подтекста на интернационален въоръжен спор в Косово и че са част от необятно публикувана и систематична офанзива против лица, обвинени в опълчване на АОК.

През януари 2021 г. Специализираният съд в Хага отхвърли молбите за освобождение под гаранция на някогашните водачи на АОК Хашим Тачи, Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР